IMG

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Galerie > Články > S Erasmem na cestách

S Erasmem na cestách



Datum konání:
20.2.2022
Datum ukončení:
5.3.2022

S Erasmem na cestáchErasmus_plus_logo[1].png

Díky programu Erasmus+ jsme odcestovali do italského města Miláno, oblasti  Cinisello Balsamo, na čtrnáctidenní praxi. Spočívala v tom, že jsme my, žáci SOU Nové Strašecí, pracovali v autoservisech rozmístěných po Miláně.

Od školy jsme vyrazili 20. 2. 2022 v 8:00 a dálnice nás vedla přes Plzeň, Německem okolo Mnichova, potom jsme pokračovali přes Rakousko dál na jih. Cesta autobusem trvala nekonečných dvanáct hodin, tudíž  jsme na adresu Via Pellizza da Volpedo dorazili až večer. Na místě nás čekala zaměstnankyně firmy EVOLVO, aby nám předala klíče od menší vily a pokojů, které se nacházely uvnitř. Naše ubytování vypadalo krásně a příjemně. Kromě ložnic byla součástí kuchyně i venkovní pergola.

Během našeho prvního italského dopoledne jsme vyřešili administrativní záležitosti, získali karty, díky nimž jsme se mohli volně pohybovat po Miláně prostřednictvím autobusů, vlaků a metra. Také jsme se přesněji dozvěděli rozděleni na jednotlivé servisy a spoustu dalších důležitých informací – v kolik hodin a jakou trasou se máme na pracoviště dostat.

Od úterka jsme byli všichni na svých místech, polovina žáků měla ranní, druhá polovina odpolední směnu. Díky čtyřhodinové pracovní době jsme získali dostatek času pro poznání zdejší kultury, zvyků a památek. Jídlo, které se zde vaří, je zcela typicky italské. Většinou se jedná o výborné těstoviny a pizzu. Restaurace jsme nacházeli na každém rohu, o lahůdky nebyla nouze. Tradičním italským nápojem je káva. Podávají ji v malých hrnečcích a vypití takového množství zabere pouhá dvě polknutí.

Co se týče památek, navštívili jsme přímo v Miláně slavnou katedrálu Narození Panny Marie, také známou jako Duomo di Milano, která se mimochodem umístila na pátém místě v celosvětovém žebříčku církevních objektů podobného typu. Dovnitř se můžete podívat  přibližně za 10€, dokonce se dá vystoupit na samotnou střechu. Hned vedle ní se nachází Galerie Viktora Emanuela II. Za zmínku také stojí hrad Sforzesco nebo hřbitov Cimitero Monumentale di Milano, kde jsou pohřbeni známí a významní rodáci. V Miláně také stojí za návštěvu Národní muzeum vědy a techniky Leonarda da Vinciho nebo čtvrť Navigli, která se rozprostírá kolem vodních kanálů Naviglio Grande a Naviglio Pavese.

Čtrnáctidenní pobyt v Itálii utekl jako voda a my odjížděli domů. Odváželi jsme si spoustu zážitků, ale především zkušeností, které můžeme využít v našich logosbeneficaireserasmusrightfunded[1].jpgprofesních životech. Nikdo z nás rozhodně ani na chvíli nelitoval, že se zahraniční praxe zúčastnil. Pokud i vy máte možnost navštívit tuto nádhernou zemi, ať už přes studentský projekt Erasmus nebo si ji vyberete jako cíl své dovolené, můžeme jen doporučit, protože návštěva Itálie opravdu stojí za to.

                                              

Petr Krištof, žák prvního ročníku nástavbového studia

S Erasmem na cestách