IMG

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Galerie > Články > Celostátní soutěž dovednosti ve Středním odborném učilišti

Celostátní soutěž dovednosti ve Středním odborném učilišti



Po loňském úspěchu, kdy obsadil žák třetího ročníku Petr Beneš druhé místo v celostátní soutěži dovednosti žáků oboru Opravář zemědělských strojů, získalo Střední odborné učiliště v Novém Strašecí významnou poctu. Stalo se organizátorem letošního ročníku této soutěže.

S přípravami jsme začali brzy, abychom na nic nezapomněli a vše proběhlo podle plánu. Termín soutěže byl stanoven na 15. – 16. dubna 2019. Již v pondělí v podvečer se začali sjíždět první účastníci, pro které bylo zajištěno ubytování v domově mládeže SOU. Po společné večeři si mladí opraváři zpříjemnili večer na bowlingu v Rakovníku.

Soutěž byla zahájena v úterý ráno losováním startovních čísel. Poté se všech 27 nominovaných odebralo do prostoru dílen SOU. Budoucí opraváři zemědělských strojů porovnávali své znalosti a dovednosti v osmi disciplínách: test pravidel silničního provozu, teoretické znalosti z oboru, poznávací testy, strojní obrábění, opravy motorových vozidel, práce v kovárně, ruční zpracování kovů a svařování. Vzájemné poměřování sil trvalo celých pět hodin.

Po napínavém dopoledni komise rozhodčích zhodnotila výsledky. Vítězem letošního ročníku se stal zástupce z VOŠ a SOŠ zemědělsko-technické z Bystřice nad Pernštejnem. Druhé místo si odnesla SOŠ a SOU Vlašim a na třetí příčku postoupil zástupce ze Střední odborné školy ze Znojma. Strašecké učiliště nesmělo podle pravidel jako pořádající škola svého žáka nominovat.

Budoucí opraváři zemědělských strojů v této soutěži ukázali, že se za své znalosti a dovednosti nemusí stydět a budou svoji školu vzorně reprezentovat nejen při podobných soutěžích, ale i v praxi.