IMG

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Galerie > Články > Zkoušejí podnikat

Zkoušejí podnikat



Několik chlapců a dívek ze Středního odborného učiliště v Novém Strašecí si od září zkouší, jaké to je, mít vlastní firmu se vším, co k tomu patří. Skupina zájemců pracuje pod vedením p. učitelky Mgr. Karoliny Matějovské a pod záštitou mezinárodní neziskové vzdělávací organizace Junior Achievement, kterou v České republice reprezentuje společnost JA Czech. Jejím posláním je poskytovat mladým lidem praktické ekonomické vzdělávání, rozvíjet jejich znalosti a dovednosti, inspirovat je a podporovat v aktivním přístupu k životu, aby se dovedli prosadit, úspěšně uplatnit a byli dobře připraveni pro vstup na trh práce.

Junior Achievement vznikla v roce 1919 v USA, dnes působí ve více než 120 zemích světa. Do jejích programů se každoročně zapojí na 10 milionů dětí a studentů ve věku od 6 do 22 let. Českou kancelář Junior Achievement pod názvem JA Czech založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa.

Vzdělávací  programy Junior Achievement v ČR od té doby absolvovalo více než 300 tisíc dětí a studentů.

Jednou ze tří studentských firem na naší škole je   4Engines, zabývající se výrobou a prodejem přebíjecí karetní hry.  Karty si studenti sami vytváří - design, tisk, laminaci i výrobu obalových krabiček. V každé krabičce je celkem 10  náhodných automobilových karet, kde jsou vedle názvu a fotky auta uvedeny následující údaje: výkon, rok výroby, obsah motoru, max. rychlost a zrychlení z 0 na 100km/hod. Celá tato sada včetně návodu na tři různé hry je prodávána za 50,- Kč. Záleží na jednotlivci, kolik krabiček s kartami  si bude chtít koupit.

„Dne 9. prosince 2015 se naše firma účastnila veletrhu studentských firem v Hradci Králové pod záštitou JA Czech. Veletrhu se účastnilo celkem 20 firem a soutěžilo se v různých kategoriích, např. nejlepší slogan, nejlepší logo, nejlepší stánek na veletrhu, … Naše firma sice žádnou z cen neobdržela, ale odvezli jsme si neocenitelné zkušenosti, které uplatníme na dubnovém veletrhu v Praze. Je stále, co zlepšovat.“, řekl prezident firmy Antonín Leitner, žák 1. ročníku nástavbového studia.