IMG

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Galerie > Články > Střední odborné učiliště v Novém Strašecí podporuje soutěžní tým dálkové rally

Střední odborné učiliště v Novém Strašecí podporuje soutěžní tým dálkové rally



Žáci oboru Automechanik Středního odborného učiliště Nové Strašecí dostali skvělou příležitost, jak uplatnit své dovednosti „naostro“ ještě před nástupem do zaměstnání. V dílnách školy, kde probíhá praktická výuka, stojí závodní speciál MITSUBISHI PAJERO 3,5GDi, jehož majitelem je pan Radek Pelc z Nového Strašecí. Několik žáků se v rámci odborného výcviku podílí na přípravě tohoto vozu pro rally – raid závody (pozn.: závody dakarského typu) na letošní závodní sezonu.

 

O tom, že pan Radek Pelc a jeho tým nejsou žádní začátečníci, svědčí řada zkušeností z předcházejících let. Již v roce 2002 začal jako účastník off-road maratonů původně na čtyřkolce. Ovládnout tento neposedný stroj není nic jednoduchého. Několik úrazů přimělo po několikaleté pauze závodníka ke změně a přesedlává na auto LANDROVER DISCOVERY 3.

V 1. závodě, v roce 2010, na trati Budapešť – Bamako (pozn.: hlavní město Mali) přichází velký úspěch, kdy z cca 220 vystartovaných aut dojíždí mezi 25, která závod dokončila (www.budapestbamako.org). Další závod v r. 2011 absolvoval Radek již s novým vozem MITSUBISHI PAJERO 3,5GDi. V závodě Intercontinental rally v Africe, který nahrazuje Dakarskou rally, sbírá řadu etapových úspěchů. V jedné z nich dokonce vyhrává 1. místo. Bohužel technické problémy s vozem v poslední etapě zmařily naděje na možné vítězství v závodě (www.intercontinentalrally.com). V roce 2012 se tým zúčastnil rally v Albánii, ve které obsadil 14. místo z asi 200 aut (www.rallyalbania.org). Další závod absolvoval Radek opět na čtyřkolce v Rumunsku. Bohužel zranění opět na nějaký čas přerušilo jeho závodní karieru, ale v současné době je již odhodlán „jít do toho opět naplno“.

První plánovaný závod proběhl 16. dubna 2016 v Janovicích nad Úhlavou. Jednalo se o Český pohár v off–road maratonu, kde proběhlo hlavně testování vozu před ostrým startem na rally Albánia, která proběhne v červnu 2016.

V rámci odborné přípravy žáků jsou v dílnách učiliště zajištěny opravy a technická odborná pomoc učitelů odborného výcviku a jejich žáků, v čele s učitelem panem Emilem Fatkou, který má své vlastní zkušenosti z off-road maratonů automobilů a bude v týmu Radka Pelce  navigátorem, hlavním mechanikem a vývojářem vozu. Dva nejlepší žáci se zúčastní jako pomocní mechanici závodů týmu a zažijí společně adrenalinové chvilky, které jsou součástí podobných akcí. Závodní vůz ponese i logo SOU.

Rodící se spolupráce přinese oživení praktické výuky žáků a zároveň i jejich velkou zodpovědnost a radost z úspěchů.